ПочетнаДешавањаПРАВИЛА ПОНАШАЊА У ШКОЛИ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА У ШКОЛИ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ

Ученици у школу полазе 1. септембра . Ради безбедног похађање наставе, ученици сваког одељења су подељени у две групе. Ученици од 1. до 4. разреда похађају наставу пре подне у два термина:

  •    1. група од 800 до 1025
  •    2. група од 1045 до 1300

Ученици од 5. до 8. разреда похађају наставу послеподне такође у два термина:

  •    1. група од 1330 до 1630
  •    2. група од 1650 до 1950

Сваке седмице групе мењају термине у оквиру смене .

Ученици од 1. до 4. разреда сваког дана имају по четири часа од по пола сата, ученици од 5. до 7. разреда пет часова, а ученици 8. разреда пет или шест часова. Часове који нису уврштени у седмични распоред, ученици ће пратити онлајн преко гугл учионице. Мали одмор траје 5 минута, а велики 15 минута. Тада ученици излазе напоље да се учионица добро проветри. Ужину носе од куће, школа је неће набављати док траје епидемија. Велики одмор у прподневној смени неће бити у исто време за сву децу како би се могло обезбедити неопходно растојање између ученика од 1,5m.

Школа се дезинфикује пре почетка рада школе и свакодневно, минимум два пута дневно (након завршетка преподневне и послеподневне смене).

При доласку и боравку у школи морају се поштовати следећа правила:

     1.Родитељи треба сваког дана да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу

  2.Ученици не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције. 

   3.Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта где децу млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду. Док чакају у дворишту , обавезно воде рачуна о дистанци.

   4.Обавезно је ношење маске.

- Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

- Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе.

- Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора.

- Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, одласка на одмор или тоалет.

- Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.

- искоришћене маске и рукавице одлагати у за то посебно постављене канте са поклопцем

5.Редовно прање руку

  • • Како?

Хигијенски исправном водом за пиће и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70% алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После 3 до 4 извршених дезинфекција руку обавезно опрати руке водом и сапуном

  • • Када?

Обавезно при уласку у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба.

  • • Где?

На свим улазима у школу и на излазу из фискултурне сале постављена су дезинфекциона средства на бази 70% алкохола (користити уз обавезни надзор наставника/дежурног наставника). У свим тоалетима налази се течни сапун.

 

 

Go to top

White-Abstract-Backgrounds