Месец борбе против болести зависности

15. новембра 2023. у  оквиру обележавања месеца борбе против болести зависности, Црвени крст Лозница је у сарадњи са Здравственим центром „Лозница“ организовао предавање под називом „О психоактивним супстанцама: дуван, алкохол, дроге“. Предавање је било намењено ученицима петог и шестог разреда, а излагање је држао др Драко Тешмановић, специјалиста социјалне медицине и начелник службе Поливалентне патронаже.

Др Тешмановић је током предавања пружио релевантне информације о психоактивним супстанцама, истакавши озбиљност проблема злоупотребе дувана, алкохола и дрога. Циљ предавања био је да едукује ученике о штетним ефектима ових супстанци и подстакне их на одговорно понашање према властитом здрављу.

27 . новембра директорка школе и  школски психолог су присуствовале трибини „Болести зависности, изазови и превенција“ одржане у Омладинском центру Лозница. Организатор и водитељ панела  је била Љиљана Ранковић, председник удружења “Светионик“ и члан Савета за борбу против болести зависности.

Остали у чесници  су били:   

  • Јован Војновић  из  Канцеларије за борбу против дрога Владе РС
  • др Борис Јовановић, спец. психијатар,стручњак у области лечења, превенције, истраживања у области болести зависности
  • Катарина Јотов, стручњак за безбедност деце и младих на интернету
  • Живка Мићановић Цвејић, доктор психолошких наука
  • Представници Града Лознице,Тања Глишић Матић, начелница одељења за друштвене делатности.

Поред представника школа  трибини су присуствовали и представници , полиције, Центра за социјални рад , здравствених установа, односно, свих оних који се директно сусрећу са корисницима психоактивних супстанци. 

Циљ дебате је био информисање о изазовима хемијске и нехемијске зависности, проблем појаве нових психоактивних супстанци, изазови у сузбијању зависности кроз мере превенције и успостављање мреже партнера у граду у циљу примене превентивних мера и контроле болести зависности. На трибини се говорило о потенцијалним опасностима виртуелног простора, сигурној употреби интернета и друштвених мрежа међу децом и младима, као и зависност од дигиталних технологија.